Heupdysplasie

Een aandoening waarover er het meest gesproken wordt en dit bij alle rassen.  Echter zwaardere rassen hebben meer kans op arthrose op latere leeftijd. Het testen van honden op HD geeft géén uitsluitsel dat uw hond dit nooit zal hebben.  Er zijn meerdere factoren die hierin een rol spelen zoals hoekingen, spieropbouw, beweging van uw pup, voeding enz.

Recente onderzoeken hebben aangewezen dat u als eigenaar 70% zelf in handen hebt en slechts 30% erfelijk is!

Bij ons zijn zowel reu als teef hier op getest. De gedeelde info is gericht naar alle eigenaren van zwaardere rassen, niet enkel in functie van onze eigen honden/pups

Beweging

De BELANGRIJKSTE factor in de ontwikkeling van heupdysplasie en iets waar wij zelf zéér streng op zijn!

Wij geven dit meerdere malen geschreven mee en zeggen dit ook meerdere malen tegen elke puppy-eigenaar.  Uw pup mag MAX. 5min/levensmaand aan beweging doen, dwz dat wanneer een pup naar huis gaat op 8 weken, hij max 10min aan beweging mag doen.

Beweging = spelen in de tuin, wandelen, spelen in huis…

RUST & STRUCTUUR dat is wat u als eigenaar uw pup moet geven!

Wat werkt nog negatief op gewrichten en pezen?

Allemaal dingen die je moet voorkomen & vermijden tot een leeftijd van 1,5jaar, waarom?

Op de leeftijd van 1,5jaar ben je zeker dat de groeischijven volledige gesloten zijn en zodoende pezen & gewrichten volledige ontwikkeld zijn.

SPIEROPBOUW

Het grootste voordeel bij dit ras is dat ze zo’n spiermassa hebben dat de spieren de heup fixeren in het gewricht waardoor ze zelden last hebben van hun heupen.

Daarnaast heeft recent onderzoek ook aangewezen dat een pup die mindere heupen heeft dit zelfs ontgroeit op een leeftijd van 1-2jaar.

Als bewegingscoach kan dit ondersteunt worden door body & balans oefeningen, gluco pro supplementen en zelfs hydrotherapie kan de heup nog verbeteren.

VOEDING

Voeding is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van uw hond.

Wanneer u een pup van bij ons hebt dan bent u verplicht om de aangewezen voeding te gebruiken, ook bij problemen met darmen, vacht, stoelgang,… vragen wij u om contact op te nemen met ons.

Als onafhankelijk voedingsadviseur kunnen wij u beter adviseren in aanpassingen van voeding dan een dierenarts (zij verkopen maar al te graag hun eigen voeding)

 

Een hond is en blijft een vleeseter, zo zijn ze ontstaan en zo is hun lichaam nog steeds gebouwd.  Eten ze wortelen of boontjes of fruit, dat kan maar is geen hoofdbestanddeel.  Spieren hebben eiwitten nodig en deze halen ze uit hun vlees.  Helaas zijn de meeste brokken meerendeel samengesteld uit koolhydraten (dit om een brok te kunnen maken), maar dit is niet goed voor de hond (net als de mens kunnen ze het verteren, de ene al beter dan de andere, maar geeft het geen goede voedingsstoffen.

Pups krijgen bij ons eerst vers vlees, dit is gewoon de beste voeding voor een pup/hond en wij gaan hier ook met door tot minstens 1,5jaar.  Tegen dat onze pups naar hun thuisjes verhuizen eten ze ook brokken. Wij zelf gebruiken Orijen.  Dit zijn brokken met wel 80% vlees en een laag gehalte koolhydraten.  Een betere brok qua samenstelling hebben tot op heden niet gevonden.  Eigenaren hebben bij ons zo de keuze om verder te gaan op brokken of vers vlees.

Vers vlees is niet voor iedereen haalbaar en dan is de orijen brok een  beter alternatief dan brokken die vol koolhydraten zitten.